46 800 – a koronavírus-válság miatt Nyugatról hazainduló – román állampolgár tért vissza hazánkba március 18. óta a közúti határátkelőhelyeken – derül ki a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) tegnapi összesítéséből. A közölt adat a kiszombori, csanádpalotai, nagylaki, varsándi és ártándi határátkelők személyforgalmára vonatkozik.

Mint ismert, a román és a magyar hatóságok azt követően állapodtak meg a humanitárius folyosó kialakításáról, hogy Magyarország lezárta határait a nem magyar állampolgárok előtt, és az osztrák-magyar határon torlódtak fel a koronavírus-válság miatt Nyugatról hazatérő román állampolgárok.

A Szabad Európa Rádió román adásának korábbi becslése szerint legalább 200 ezerre, de nem kizárt, hogy akár 950 ezerre tehető azok száma, akik március elején Nyugatról – főként Olaszországból és Spanyolországból – tértek haza, és elkerülték a házi elkülönítést és karantént, mivel akkor lépték át a román országhatárt, amikor még csak az észak-olaszországi Lombardia tartomány számított járvány sújtotta „vörös zónának”.