A koronavírus terjedésének fékezését célzó újabb szigorító intézkedéseket jelentett be ma Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár, az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője.

Arafat rámutatott: az állami intézményeket arra kötelezik, hogy a tömegközlekedési eszközök túlzsúfolódásának elkerülése érdekében szabjanak meg három időpontot alkalmazottaik számára a munka elkezdésére, illetve befejezésére. A hatóságok ugyanezt javasolják a 99-nél több személyt foglalkoztató magáncégeknek is.

„Az ajánlás Bukarestre és a megyei jogú városokra érvényes március 12-étől március 31-éig, és szükség esetén meghosszabbítható” – fogalmazott Arafat, aki ma azt is közölte, hogy  március 31-éig betiltják a zárt térben zajló, százfősnél nagyobb kulturális, tudományos, művészeti, vallási és sportrendezvényeket.

Továbbá felszólította az egyetemeket, hogy függesszék fel a hagyományos kurzusokat március 31-éig. ‘A bentlakások ügye is felvetődött, de ebben az esetben az egyetemekre bízzuk, hogy megoldásokat találjanak. Esetleg csökkentsék az ott levő diákok számát: aki dolgozik, maradjon, aki nem, az menjen haza’ – szögezte le a belügyminisztérium székhelyén tartott sajtótájákoztatón.

Arafat ma arra is felhívta a figyelmet, hogy a határrendészet figyelemmel követi az útmegszakítással Romániába érkező légi járatokat, az utasok nem tudják eltitkolni a hatóságoktól, hogy melyik országból indultak.