A német alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította az öngyilkosság üzletszerű elősegítését tiltó jogszabályt ma a német szövetségi alkotmánybíróság. A bíróság a döntéssel megsemmisítette a büntetőtörvénykönyv 2015-ös kiegészítését, amely szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel sújtandó az eutanázia üzletszerű – nem feltétlenül nyereségre törekvő, de rendszeresen, professzionálisan végzett – támogatása, kivéve az életüknek véget vetni kívánók közeli hozzátartozóit.

Az indoklás szerint a tiltás ellentétes az úgynevezett általános személyiségi joggal, amelyet az alaptörvény kiemelten véd az emberi méltóság sérthetetlensége és a személyiség szabad kibontakoztatásának joga rögzítésével. Az általános személyiségi joghoz hozzátartozik a halál önálló megválasztásának joga, amely az élet befejezésének szabadságát és az ehhez önkéntes alapon nyújtott segítség igénybe vételének szabadságát is jelenti.

Hozzátették: mindez nem jelenti azt, hogy a törvényhozó nem szabályozhatja az öngyilkossághoz nyújtott segítséget, de biztosítania kell, hogy érvényesüljön az élet önálló, egyéni döntésen alapuló befejezésének szabadsága.