Ismét rekordszámú ember halálát okozta az új típusú koronavírus a közép-kínai Hupej tartományban. A tudőgyulladás-járvány 64 ember halálát okozta hétfőn, ezzel a fertőzés következtében elhunytak száma a tartományban 414-re emelkedett, míg a betegeké 13.522-re. A járvány legsúlyosabban a tartomány székhelyét, Vuhant érinti.

Országos szinten 20.471 ember fertőződött meg, ám a betegség halálozási aránya Hupejen kívül igen alacsony, hiszen az eddigi közel hétezer megbetegedésből 11 bizonyult végzetesnek az ország egyéb régióiban.

Kína szárazföldi részén kívül két haláleset történt, egy a Fülöp-szigeteken, egy Hongkongban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz elismerően nyilatkozott a járvány megfékezésére tett kínai erőfeszítésekről. Hétfőn Genfben, a szervezet végrehajtó testülete előtt hangsúlyozta: ha a járvány gócpontjának környékén továbbra is megteszik a megfelelő óvintézkedéseket, akkor a fertőzés terjedése más térségekbe minimális mértékű és lassú lesz, a járványt pedig ellenőrzés alatt lehet tartani.

A nemzetközi járványellenes óvintézkedéseknek ésszerű határokon belül kellene maradniuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően, és nem lenne szabad beárnyékolniuk a különböző területeken zajló együttműködést – fogalmazott Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján. A szóvivő elsősorban az Egyesült Államokat vádolta azzal, hogy „túlreagálta” a helyzetet, amikor beutazási tilalmat rendelt el minden Kínából érkező nem amerikai állampolgárra.

A szóvivő, aki az új koronavírus-járvány miatti elővigyázatosság érdekében rendhagyóan a WeChat kínai közösségi alkalmazáson keresztül fogadta az újságírók kérdéseit, elmondta: a 2009-es H1N1 vírus, a 2012-es MERS (közel-keleti légúti szindróma) és a 2014-es ebolajárvány halálozási aránya mind messze meghaladta az új koronavírus- járvány 2,1 százalékos halálozási arányát, február elseje óta pedig a betegségből felgyógyultak száma folyamatosan felülmúlja a betegség halálos áldozataiét.

A WHO annak érdekében nyilvánította nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek az új koronavírus-járványt, hogy szükség esetén a fejletlenebb egészségügyi rendszerrel bíró, emiatt a járvány kezelésére fel nem készült országok is megfelelő nemzetközi segítséget kaphassanak – szögezte le a kínai hivatalosság.