A Brexittel 73 képviselő távozik az Európai Parlamentből, és 27 új képviselő csatlakozik az uniós törvényhozáshoz, 46 mandátumot fenntartanak a jövőben várhatóan csatlakozó országok EP-képviselőinek. Így a jelenleg 751 fős képviselőtestület 705 fősre zsugorodik.

A legtöbb új EP-képviselőt – egyenként ötöt – Franciaország és Spanyolország delegálja. Hollandia és Olaszország 3, Írország 2, Ausztria, Dánia, Észtország, Finnország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Svédország és Szlovákia további egy-egy új képviselőt küld az EP-be.

A tavaly májusban lebonyolított európai parlamenti választások eredménye és a központi választási iroda döntése értelmében a Romániának járó 33-ik mandátum a Szociáldemokrata Párté lesz, és Victor Negrescu volt Európa-ügyi miniszter fogja betölteni.

A két legnagyobb frakció, az Európai Néppárt (EPP – 187 fő) és az Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D – 148 fő) között 39 fősre bővül a jelenleg 28 fős különbség, a 67 fősre zsugorodó Zöldeket pedig megelőzi a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia frakció, amelynek a brit képviselők távozása és az újak csatlakozása után 76 tagja lesz. A harmadik helyét megtartó, Emmanuel Marton által gründolt Renew Europe is gyengül, várhatóan 97 fős lesz a mostani 108 helyett az Euronews becslése szerint.