Fatou Bensouda, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze tegnap Hágában bejelentette, hogy teljes körű vizsgálatot kíván nyitni a palesztin területeken elkövetett esetleges „háborús bűnök” ügyében, a vizsgálat mind az izraeliek, mind a palesztinok elleni vádakra kiterjed.

„Meggyőződésem, hogy ésszerű alapja van a palesztinai helyzetre vonatkozó vizsgálat megnyitásának, és háborús bűnöket követtek el, illetve követnek el jelenleg is Ciszjordániában, így Kelet-Jeruzsálemben, valamint a Gázai-övezetben” – áll a főügyésznő közleményében. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök élesen bírálta a főügyész bejelentését, mondván, hogy az ICC-nek nincs joghatósága vizsgálatot folytatni a Palesztin Területeken. A főügyész közölte, hogy jogászokkal konzultált a nemzetközi jogszabályokat illetõen, tekintettel a palesztin területek vitatott jogi és de facto helyzetére. Az ICC az alapokmányát, a Római Statútumot aláíró 123 ország területén elkövetett háborús bûnök, népirtások és emberiesség elleni bûncselekmények ügyében jogosult ítélkezni.

Izrael nem írta alá a Római Statútumot, az izraeli megszállás alatt lévõ Ciszjordániában kormányzó, korlátozott autonómiával rendelkezõ Palesztin Hatóság viszont igen.