Nicoleta Margareta Ţînţ bírót választották meg ma a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elnökének. Ţînţ megválasztását tizenöten támogatták, négyen ellene szavaztak – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. Eredetileg december 10-én kellett volna új elnököt választani, de akkor a halasztás mellett döntöttek a bírák, ugyanis a Nicoleta Margareta Ţînţ megválasztására kiírt szavazás kétszer is döntetlen eredménnyel zárult.

A december 10-i ülésen egyébként Tatiana Toader ügyészt választották a Legfelsőbb Igazságszolgáltatói Tanács alelnökévé, így ma csak a testület elnökét kellett megválasztani.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak tizenkilenc tagja van: kilenc bíró és öt ügyész, akiket a bíróságok és az ügyészségek közgyűlésén választottak meg, a civil társadalom két képviselője, akiket a szenátus nevesít, és van három tisztségviselő – az igazságügyi miniszter, a legfelsőbb bíróság elnöke, és a legfőbb ügyész – akik hivatalból tagjai a testületnek. A megválasztott tagok hivatali ideje hat év, újrázni nem lehet.