Parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással akarja hatályba léptetni a jövő évi állami költségvetés törvényét a liberális kormány. Ludovic Orban miniszterelnök megkapta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségének támogatását. A rendszerváltás óta még nem volt példa rá, hogy a büdzsét ilyen módszerrel emeljék törvényerőre.

Ludovic Orban azt mondta: az a célja, hogy december 31-ig hatályba lépjen a költségvetési törvény, és számára december 23-a tűnik a „legalkalmasabb” dátumnak arra, hogy bejelentse a felelősségvállalást a parlament előtt. A kormányfő korábbi nyilatkozataiban többször utalt rá: attól tart, hogy a parlamenti vita során a jövő évi parlamenti választásokra készülő törvényhozók egymást túllicitálva fognak irreális – többletkiadásokat feltételező – módosításokat javasolni, amelyek elfogadását a PNL kisebbségi kormánya nem tudná megakadályozni.

Módosító indítványok beterjesztését a kormányzati felelősségvállalás is lehető teszi, de ezek közül csak azok kerülnek be a törvénytervezetbe, amelyeket a kormány jóváhagy.