Határozatlan idejű sztrájk kezdődött ma Franciaországban a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, országszerte csaknem 250 helyen lesznek tiltakozó felvonulások.

Párizs legfőbb turistalátványossága, az Eiffel-torony sem nyitott ki ma, miután a dolgozók csatlakoztak az utóbbi évek várhatóan legjelentősebb szociális megmozdulásához. A franciák jelentős része nem is próbált meg ma munkába vagy iskolába indulni, az emberek otthonról dolgoznak vagy szabadságot vettek ki. A 14 párizsi metróvonalból ma csak három működött, a vasúti vonalakon pedig a vonatoknak alig tíz százaléka közlekedett. Párizsban a legjelentősebb a részvétel a sztrájkban. A több mint hatszáz párizsi általános iskolából csak háromban volt tanítás. A szakszervezetek azt remélik, hogy az emberek utcára hívásával a legérzékenyebb reformot illetően csatát nyerhetnek a kormánnyal szemben.

„Ambiciózus programot képviselek, nem fogok belőle engedni” – mondta november végén Emmanuel Macron a nyugdíjreformról. Franciaországban sokan attól tartanak, hogy megismétlődhet az 1995-ös általános sztrájkhullám, amikor is a Jacques Chirac akkori államfő nyugdíjreformja elleni megmozdulás egy hónapra lebénította az országot.

A francia államfő elképzelése szerint a nyugdíjreform tervezete jövő év elején kerül a parlament elé, s 2025-ben egységesítené az eddig vállalatonként, illetve ágazatonként működő, 42-féle nyugdíjrendszert annak érdekében, hogy „minden befizetett euró után mindenkit ugyanolyan jogok illessenek meg”.