A dokumentumban olyan intézkedések elfogadását sürgetik, amelyek visszaállítják az ember és medve közötti békés együttélés lehetőségét.

A négy megye képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy aszakemberek szerint Romániában mintegy tízezer medve él, ennek 80%-a Brassó, Kovászna, Hargita és Maros megyében – ez nagyjából háromszor annyi, mint amennyinek valós élettere van ebben a régióban.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök, a petíció kezdeményezője kifejtette: a mostani rendszer működésképtelen, túlbürokratizált, a károkat nem fizetik. Meglátása szerint arra volna szükség, hogy a helyi hatóságok a mostaninál jóval nagyobb autonómiával dönthessenek a konkrét helyi medveügyekben.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke úgy vélte: kellene egy vadászati kvóta, amíg visszaáll az egyensúly, és ezt követően volna szükség egy beavatkozási kvótára, amely azokra a vadakra irányulna, amelyek rendszeresen lakott területen veszélyeztetik az emberek életét. A tanácselnök hangsúlyozta: nem azokról az esetekről van szó, amikor az ember a hegyekben, erdőben találkozik a medvével, hanem azokról az állatokról, amelyek naponta a települések utcáin járkálnak.

Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök azt tette szóvá, hogy ellehetetlenedik a turizmus Szovátán, hisz ‘nincs az a nap, amikor két-három medve ne sétáljon a központban’.