A Romgaz állami vállalat is beszállna a fekete-tengeri földgáz kitermelésébe, így 15-20 százalékos részesedést vásárolna az amerikai ExxonMobil vállalattól – nyilatkozta Adrian Volintiru, a Romgaz vezérigazgatója.

A vezérigazgató ezzel gyakorlatilag megerősítette, hogy az ExxonMobil vevőt keres a Neptun Deep projektben birtokolt 50 százalékos részesedésére. A projekt másik fele az osztrák OMV-Petrom tulajdonában van. Az amerikaiak eladási szándéka már korábban kiszivárgott a médiában, de a hatóságok eddig hivatalosan nem erősítették meg. Sajtóértesülések szerint a Romgaz mellett a lengyel állami PGNIG vállalat is érdekelt az 50 százalékos részesedés megszerzésében. A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt.

A parlament már tavaly októberben elfogadta a kitermelést szabályozó törvényt, de az olyan feltételeket tartalmaz, amelyeket nem tartanak elég vonzónak a befektetők.