• Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, BORBOLY Csaba susține că situaţia ursului lovit nu poate fi tratată ca un caz individual şi demiterea din funcţie a prefectului Jean-Adrian Andrei nu rezolvă problema urşilor din Harghita. BORBOLY l-a invitat, ieri, pe ministrul Mediului, Costel Alexe, în judeţ.
• Tunul lui GÁBOR Áron, una dintre cele mai cunoscute piese ale Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, împreună cu alte 60 de piese muzeale valoroase sunt expuse de astăzi (18 noiembrie) la Institutul şi Muzeul de Istorie Militară din Budapesta. Tunul revoluţionarului paşoptist Gábor Áron, turnat în bronz, este singurul exemplar autentic care s-a păstrat. Prezentarea la Budapesta a relicvei preţioase este posibilă ca urmare a faptului că, în perioada următoare, urmează să fie renovată clădirea Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Expoziția din Budapesta poate fi vizitată până în data de 30 iunie 2020.
• Duminică au fost inaugurate în Ţinutul Secuiesc două grădiniţe maghiare realizate cu sprijinul statului ungar. La Bălan (judeţul Harghita) creşa şi grădiniţa cu două grupe asigură condiţii pentru îngrijirea a 36 de copii. Investiţia a costat aprox. 600 000 de euro. La Păsăreni (judeţul Mureş) va funcţiona o creşă pentru 10 copii, respectiv o grădiniţă pentru două grupe cu 40 de copii. Investiţia a costat peste 950 000 de euro
• Mâine, 19 noiembrie, se deschide, la Cluj, Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa cu premiera spectacolului „Mutter Curaj şi copiii ei” (de Bertold Brecht şi Paul Dessau). Spectacolul, prezentat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj împreună cu Teatrul de Stat din Dresda, are un caracter intercultural: unele dintre inserţiile musicale sunt în limba germană, iar limba spectacolului este maghiară.
• Paharele, farfuriile şi tacâmurile din plastic vor fi interzise pe viitor la toate evenimentele publice din Sfântu Gheorghe, primul dintre acestea fiind Târgul de Crăciun, a declarat viceprimarul TÓTH BIRTAN Csaba.

Bejegyzés navigáció