A hatóságok nagyon elhúzták a döntés meghozatalát a Parajd és Szováta között szombat este elgázolt és vasárnap délig az út szélén agonizáló medve ügyében – jelentette ki ma Ludovic Orban kormányfő. Mint mondta: a jogszabályoknak megfelelően az állatorvosnak fel kellett volna mérnie a helyzetet, a prefektusnak pedig össze kellett volna hívnia a katasztrófaelhárító bizottságot és meg kellett volna hoznia a döntést a medvét illetően.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség időben tájékoztatta a prefektust az esetről és a sérült állat szenvedéséről.

Tegnap menesztették tisztségéből Hargita megye prefektusát, Jean-Adrian Andreit a medve helyzetének nem megfelelő kezelése miatt. A prefektus leváltását Ion Marcel Vela belügyminiszter indítványozta. Costel Alexe környezetvédelmi miniszter szerint a nagyvad ártalmatlanításához nem lett volna szükség bukaresti engedélyre, ugyanis egy kormányrendelet értelmében a helyi hatóságoknak jogukban áll közbelépni ilyen esetekben.

A nagyvad a baleset után 18 órát szenvedett, törött lábbal vonszolta magát az úttesten, mire a környezetvédelmi minisztérium kiadta a kilövési engedélyt. A helyszínt a vadásztársaság, a rendőrség és a csendőrség biztosította. A medvét elaltatták, majd kilövése után arról döntöttek, hogy egy vadhúsfeldolgozóba szállítják.

A Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője, dr. Ladó Zsolt ugyanakkor közleményében arról tájékoztatott, hogy az állatorvosoknak nincs hatáskörükben elkábítani, illetve elaltatni a vadon élő állatokat.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke szerint a prefektus leváltása nem oldja meg a medveproblémát a megyében, és újabb meghívót küldött a környezetvédelmi miniszternek, hogy a helyszínen „tájékozódjon a reális problémáról”.


Az országszinten nagy port kavart Hargita megyei eset után, tegnap este Szeben megyében, Fenyőfalva közelében, az 1-es országúton gázolt el egy medvét egy Brassó irányába tartó személygépocsi. A Szeben Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a nősténymedve elpusztult az ütközés nyomán. Emberi sérülés nem történt, de a gépkocsi megrongálódott.