Illegálisan küldtek vissza a görög hatóságok Görögországból Törökországba több tízezer embert török kormányzati dokumentumok szerint – jelentette ma a Der Spiegel nevű német hírmagazin.

Az ankarai belügyminisztérium dokumentumai alapján a görög hatóságok az utóbbi 12 hónapban 58 283 ember esetében alkalmazták a visszaszorítás (Push-Back) módszerét. Ezek az emberek menedékjog iránti kérelem benyújtásának szándékával keltek át Törökországból Görögországba, és a görög hatóságok úgy távolították el őket az ország területéről, hogy nem tudták érvényre juttatni szándékukat, holott a nemzetközi jogi előírások szerint mindenkinek jogában áll menedéket kérni egy országban, akkor is, ha illegálisan lépett be a területére. A legtöbb érintett – 16 435 fő – pakisztáni állampolgár, utánuk az afganisztáni, a szomáliai, a bangladesi és az algériai állampolgárok csoportja következik. Az illegálisan visszatoloncoltak között több mint 4500 szíriai állampolgár is van. A Der Spiegel beszámolója szerint a minisztériumi dokumentáció tartalmaz egy sor esetleírást, interjúkat és fényképfelvételeket, amelyeken a tárca állítása szerint a görög hatóságok bántalmazása miatt keletkezett sérülések láthatók.

A görög fél vitatja a török fél állításait – írta a Der Spiegel, hozzátéve, hogy emberi jogi szervezetek évek óta hangoztatják, hogy a görög hatóságok rendszerszerűen toloncolnak vissza Törökországba embereket illegálisan, menedékjogi eljárás lefolytatása nélkül. (MTI)