Mintegy 15 százalékpontnyi előnnyel nyerte a tisztségben lévő, második mandátumára pályázó Klaus Johannis államfő az elnökválasztás tegnapi első fordulóját. A második helyen Viorica Dăncilă szociáldemokrata exkormányfő végzett. Kettejük részvételével rendezik meg tehát az elnökválasztás második fordulóját november 24-én. Az eredményeket a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatójával, Horváth István szociológussal elemeztük.

A központi választási bizottság honlapján közzétett részeredmények szerint a hazai voksok 99 százalékának és a külföldön leadott voksok kétharmadának feldolgozása után Johannis az érvényes szavazatok 37,6 százalékával győzött, míg Dăncilă a voksok 22,7 százalékát szerezte meg.

A harmadik helyen Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke végzett, a részeredmények szerint 14,7 százalékkal.

A negyedik helyen a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművész végzett 9, az ötödiken Teodor Paleologu, a (Traian Băsescu volt államfő által alapított) Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnökjelöltje 5,7 százalékkal.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szavazatszámlálás hétfő reggeli állása szerint az érvényes voksok 3,95 százalékát kapta. Eredményét – mint ahogy a többi elnökjelöltét is – kis mértékben még befolyásolhatja a külföldön leadott voksok összesítése.

A külföldi választókörökben, ahol péntektől vasárnapig, három napon keresztül lehetett voksolni, 675 ezer szavazatot adtak le, csaknem kétszer annyit, mint a 2014-es elnökválasztás második fordulójában, ami az eddigi csúcsot jelentette.

A belföldi részvétel elmaradt a korábbi elnökválasztások első fordulójában mért, 50 százalékot mindig meghaladó értékektől: a hazai választói névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 47,66 százaléka járult vasárnap az urnákhoz. Különösen gyenge volt a részvétel a többségében magyarok által lakott régiókban.