A minisztériumok átcsoportosításáról döntött tegnap a kormány sürgősségi rendelettel. Ionel Dancă kabinetigazgató bejelentette: az új struktúra szerint a kormány 16 minisztériumból áll az eddigi 25 helyett. Ugyanakkor a kormányfőtitkárságtól a pénzügyminisztérium alárendeltségébe kerül át a szerencsejátékok országos ügynöksége, illetve a pénzmosás elleni hivatal, a lottótársaságot pedig a gazdasági minisztériumhoz helyezik át. A gazdasági és üzleti környezetért felelős minisztériumban összevonják a kis- és középvállalatokért felelős, a turisztikai és az energiaügyi minisztériumokat, amelyeket felszámolnak.

A miniszterek azt követően nevezhetnek ki, vagy hívhatnak vissza tisztségviselőket, hogy a fenti kormányrendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Ludovic Orban kormányfő azt üzente a kabinet tagjainak, hogy csak hozzáértő embereket tartsanak meg a minisztériumokban, és rámutatott: nagyon fontos elkezdeni „a takarítást a közintézményekben”. Orban felszólította a minisztereket, hogy állítsanak le minden, a Dăncilă-kormány által az utolsó száz méteren kiírt versenyvizsgát, amelyekkel például konzulokat és nagyköveteket neveztek ki.

A kormányfő vezetőségcserét helyezett kilátásba az adóhatóság (ANAF) élén, és bejelentette az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság elnökének leváltását.

Közölte azt is, hogy le fogja váltani a szociáldemokrata párti prefektusokat és alprefektusokat.