A Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusaiból és néhány független szakértõből álló kabinet már tegnap este megtartotta első informális ülését, amelyet részt vett Klaus Johannis államelnök is.

– Az Orban-kabinet hivatalba lépése csaknem három éves „kártékony” szociáldemokrata (PSD) kormányzásnak vet véget – mondta a beiktatási ünnepség végén Johannis. Az elnök szerint legitim és bölcs döntést hozott a parlament azon tagjai, akik bizalmat szavaztak a mandátumok alig 20 százalékával rendelkezõ PNL kisebbségi kormányának.

Úgy vélekedett: a választók a májusi európai parlamenti választáson és népszavazáson világossá tették, hogy „elegük van a PSD-bõl”, egy igazságos Romániát és a korrupció elleni harc folytatását akarják. Johannis szerint a parlament ezzel a politikai jelzéssel összhangban váltotta le a Dancila-kormányt és szavazott bizalmat az Orban-kabinetnek.

Az új miniszterelnök valóságos csodának nevezte annak a hét különbözõ politikai erõnek az összefogását, amely lehetõvé tette a PSD-kormány leváltását és az általa vezetett kabinet beiktatását. Ludovic Orban kormányának tegnap délután a Szociáldemokrata Párt és a Pró Románia bojkottja közepette szûkös, 240 fős többséggel, a beiktatáshoz szükségesnél mindössze héttel több vokssal szavazott bizalmat a parlament.

Megfigyelők szerint ez rányomhatja bélyegét a következő egy év kormányzására, a kabinet számára ugyanis nagy lesz a csábítás, hogy a törvényhozásibeli támogatás hiányát sürgősségi rendeletekkel pótolja. Ennek éppen az ellenkezőjét ígérte győzelmi beszédében az újdonsült miniszterelnök. Ludovic Orban többek között azt ígérte, hogy visszaállítja a parlament mint egyetlen törvényhozó intézmény szerepét, és a fontos döntéseket a parlamenti pártokkal egyeztetve hozza meg.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben gratulált Ludovic Orbannak, a Nemzeti Liberális Párt elnökének Románia miniszterelnökévé történt megválasztásához – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a magyar kormányfő sajtófőnöke kedd reggel. „Biztosíthatom, hogy Magyarország Románia új kormányával is kölcsönös tiszteleten alapuló, a két nemzet érdekeit szolgáló együttműködésre készül” – írta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök bízik abban, hogy konstruktív szellemben dolgozhatnak tovább a magyar–román kapcsolatok elmélyítése és egy sikeres, az erős nemzetekre épülő Európai Unió érdekében – áll a tájékoztatásban.

A Pró Románia párt megválik azoktól a tagjaitól, akik hétfőn megszavazták az Orban-kormány beiktatását – jelentette ki Victor Ponta pártelnök, hozzátéve, hogy alakulata ellenzékben marad. „A Pro Románia nem támogatta a Nemzeti Liberális Párt által alakított kormányt.

A volt miniszterelnök máris kritikákat fogalmazott meg az új kormánnyal szemben. Ponta szerint „2009 decemberéhez hasonlóan most is olyan kormányunk van, amelyet az emberek nem szavaztak meg, egy olyan kormány, amelynek egyetlen legitim támogatója az államelnök, és semmiféle megoldása nincs a közelgő gazdasági és szociális válságra”.

A parlament hétfői együttes ülésén a Pro Románia részéről Mircea Banias, Liviu Ioan Balint, Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Florea Damian és Meiroșu Emilia szavazott Ludovic Orban PNL-elnök kormányának beiktatására.