Budapesten frissen megválasztott fõpolgármestere tíz, a város elkövetkezõ öt évét meghatározó alapértéket határozott meg a Fõvárosi Közgyûlés alakuló ülésén kedden.

A nagy érdeklõdéssel kísért alakuló ülésen, az eskütétel után mondott beszédében Karácsony Gergely úgy fogalmazott: tíz olyan alapértéket tart fontosnak, amelyekhez foggal-körömmel ragaszkodni fog. Az általa felsorolt tíz érték: Budapestnek nincsenek elsõ- és másodrangú polgárai; a város vezetõinek az ittlakók érdekeit kell szolgálnia; a lakhatást alapvetõ jognak tekintik; kiveszik részüket a klímaváltozás elleni küzdelembõl; óvják a város épített és természeti örökségét; elõnyben részesítik a fenntartható közlekedési formákat; biztosítani kell a belsõ és a külsõ kerületek egyenletes fejlõdését; támogatják a kulturális sokszínûséget; a fõvárosaik véleményét minden fontos kérdésben ki kell kérni; Budapestnek nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell mûködnie.

A fõpolgármester kijelentette azt is, hogy mától az ellenzéki összefogás pártjai a köztársaságpárti többséget alkotják, és minden erejével azon lesz, hogy ezt egyben tartsa, az együttmûködésüket erõsítse.