Több ezer tüntető vonult utcára tegnap Bukarestben és az ország más nagyvárosaiban környezetvédő szervezetek felhívására, hogy a törvénytelen erdőirtások és az erdészek elleni egyre gyakoribb erőszak miatt tiltakozzon.

A Greenpeace Románia, a DeClic és az Agent Green által meghirdetett bukaresti megmozduláson a résztvevők „Elég a famaffiából”, „Ez a mi erdőnk, nem a ti árutok” feliratú táblákat emeltek a magasba, és a szaktárca épülete előtt a SUMAL betűszóval emlegetett, az erdőkitermelést és faszállítmányokat monitorizáló rendszer korszerűsítését követelték. „Évente 20 millió köbméter fa tűnik el Románia erdeiből, ez több, mint az a 18 millió köbméter, amennyit törvényesen termelnek ki. Ez hallatlan 2020-ban egy európai uniós országban” – idézte a Mediafax hírügynökség Valentin Sălăgeanut, a Greenpeace romániai ügyvezető igazgatóját.

A tüntetés szervezői szerint azért sikerült több ezer tüntetőt mozgósítaniuk az erdők védelmében, mert országszerte közfelháborodást okoztak a fatolvajok által elkövetett erőszakos cselekmények, amelyeknek az utóbbi években már hat erdész esett áldozatul.