Az oktatási minisztérium az ombudsman nyomására elismerte, hogy az egyetemi felvételi szabályzat hátrányosan megkülönbözteti a kisebbségekhez tartozó diákokat azzal, hogy egyes szakokon a felsőoktatási intézmények a román nyelv ismeretéből is vizsgáztatják azokat a felvételizőket, akik nem román tannyelvű középiskolában végeztek.

Ezt egyébként az oktatási minisztérium hivatalosan is elismerte, amikor korábban megtagadta az egyetemi felvételi szabályzatának módosítását. Akkor többek között arra hivatkozott, hogy az érettségi román szóbeli vizsgája nem tükrözi a diákok nyelvtudásának szintjét, mert a nyelvi kompetenciákat nem az európai szabványnak megfelelően méri. Ezt a választ Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke felháborítónak tartotta, és bejelentette, hogy az intézmény hivatalból eljárást indít a minisztérium ellen.

Most úgy tűnik, az oktatási minisztérium az ombudsman nyomására meggondolta magát. A tárca főtitkára, Dănuț Ghican által szignált válasziratban arról tájékoztatták a népügyvéd hivatalát, hogy „megfontolják” azokat az ombudsman által korábban javasolt módosításokat, amelyek egyértelműsítik a felvételi szabályzatot és kizárják azt a lehetőséget, hogy az egyetemek ellenőrizzék a felsőoktatási intézményekbe jelentkező kisebbségi diákok román nyelvi kompetenciáját.

Amint azt Molnár Zsolt ombudsman-helyettes Hermann Endrének elmondta: a népügyvédje nem föltétlenül bízik  a szaktárca ígéretében, és a következő hónapokban – az új egyetemi felvételi szabályzat megjelenéséig – nyomon követi az oktatási minisztérium vonatkozó rendelkezéseit.