Közleményben bírálta az Államelnöki Hivatal azt a miniszteri rendeletet, miszerint jövő évtől csak azok a tanulók vehetnek részt a középiskolai helyekért zajló versenyben, akiknek a felvételi jegye legalább 5-ös, a többiek szakiskolába jelentkezhetnek. A közlemény szerint a szociáldemokrata kormány folytatja az ártalmas kísérleteket a tanügyben. Az Államelnöki Hivatal úgy véli, a rendelet szegregál, nincs tekintettel a tanulók egyéniségére.

A közlemény szerint az intézkedés rákényszeríti a tanulókat, hogy olyan irányt válasszanak, „amelynek lehet, hogy semmi köze nincs ahhoz, amihez értenek, vagy amit szeretnének”, így a rendelet az iskolaelhagyás fokozódását vonja majd maga után. A Hivatalos Közlönyben tegnap megjelent rendelet értelmében a 2020-2021-es tanévben csak azok a nyolcadik osztályt végzett diákok tanulhatnak tovább líceumi osztályban, akik részt vettek a képességfelmérő vizsgán, és a felvételi jegyük legalább 5-ös.

Az oktatási minisztérium közleményben reagált az Államelnöki Hivatal bírálatára. A minisztérium illetékesei leszögezik: az 5-ösnél kisebb felvételijegyet elért tanulókat a szakiskolai helyekre irányító miniszteri rendelet lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy kitanuljanak egy szakmát, és nem fosztja meg őket attól a lehetőségtől, hogy később – készségeik alakulásának függvényében – az elméleti oktatásban is részt vegyenek és érettségi diplomát szerezzenek.