• Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) din România a anunţat, ieri, înfiinţarea unei platforme şi a unei reţele care să reunească teatrele minorităţilor etnice din ţările aflate pe cursul Dunării. Instituţia a prezentat platforma numită “Neon” cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.  Proiectul este coordonat împreună cu Compania de Teatru “Aradi Kamaraszínház”, care a avut ideea proiectului.
  • Camera Deputaţilor a respins miercuri propunerea legislativă a UDMR privind implementarea prevederilor referitoare la minorităţile naţionale din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Deputaţii au respins proiectul UDMR cu 239 de voturi.
  • Potrivit preşedintelui Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), partidele româneşti ar putea strânge multe voturi de la maghiarii nemulţumiţi de politica UDMR şi există pericolul ca structura politică a maghiarilor din Transilvania să se schimbe după modelul din Slovacia, unde nu se mai votează pe criteriul etnic – a declarat István Csomortányi, noul preşedinte al PPMT la o conferinţă de presă susţinută ieri, la Cluj-Napoca
  • Institutul pentru Apărarea Drepturilor Minorităţilor din Budapesta speră ca, după sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ), aşteptată la 9 aprilie, cei doi condamnaţi cu acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs să se poată întoarce la familiile lor – a declarat directorul institutului, Csóti György după ce a vizitat, ieri, pe cei
    doi condamnaţi aflaţi acum la închisoarea din Codlea.
  • Astazi la Cluj Napoca: Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia Pro Minoritate – Kisebbségekért Alapítvány din Ungaria organizează o serie de evenimente cu ocazia aniversării celor 30 de ediţii ale Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti Bálványos.
  • Peste 16.000 de pomi fructiferi autohtoni au fost distribuiţi în ultimii şase ani în gospodăriile din judeţul CV prin programul „Un copac pentru generaţia viitoare”, iniţiat de Fundaţia Comunitară Covasna cu scopul de a revitaliza livezile şi a salva soiurile tradiţionale aflate pe cale de dispariţie. Conducerea fundaţiei a precizat recent că programul va fi reluat în această primăvară, urmând să fie oferiţi gratuit câte 400 de pomi în zonele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului şi Baraolt. Potrivit preşedintele fundaţiei programul va fi derulat pe o durată de zece ani, în care vor distribui 40.000 de bucăţi de pomi fructiferi.
  • Un gard electric a fost montat ieri în jurul Spitalului de Urgenţă din Miercurea Ciuc, pentru a ţine la distanţă urşii care au venit de mai multe ori în curtea unităţii medicale.
  • Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a făcut un apel către persoanele care doresc să găzduiască pelerini cu ocazia vizitei Papei Francisc sau în perioada cuprinsă între vizita papală şi pelerinajul de Rusalii, să semnaleze acest lucru, câteva mii de locuri gratuite urmând să fie oferite şi de autorităţile locale, în clădiri publice. 
  • O staţie de reparare gratuită a bicicletelor, achiziţionată cu banii adunaţi în cadrul campaniei ‘Pedalează pentru un scop bun’ organizată anul trecut de Fundaţia Comunitară Covasna, a fost inaugurată la Sfântu Gheorghe. 
  • Avem decalartii pe presa ale presedintelui UDMR si primilor doi candidati de pe lista pentru alegerile europarlamentare.
  • Participam la conferinta de presa a comisarului european Tobor Navracsics cu ocazia conferintei „Contributie tinerilor la viitorul UE”. (Bibilioteca Nationala al Romaniei, 11:15)
  • Avem un reportaj cu elevii din Deva, participanti la finala nationala a concursului de pastrare a patrimoniului imobiliar. Proiectul Adopta un monument

Bejegyzés navigáció