A magánnyugdíj-járulékokat kezelő cégek milliárd lejeket forgatnak, és ez nagyon is nyereséges tevékenység, tehát nem fog senki elmenni az országból – nyilatkozta ugyancsak tegnap este Eugen Teodorovici.

A pénzügyminiszter szerint a kormány megpróbálta kiterjeszteni a beruházási lehetőségeket a nyugdíjrendszer második pillére számára, ahogyan azt más országokban is tették, és választási lehetőséget adott a járulékfizetőknek.

‘Mi senkit semmire nem köteleztünk, mindössze megteremtettük a lehetőséget a járulékfizető számára, hogy eldöntse, hogy az egyes pillérben akar-e maradni,vagy továbbra is a kettes pillérbe is fizet járulékot (ha akarja, szabadon megteheti)” – magyarázta Teodorovici.  A miniszter megerősítette: a kormánynak elég pénz áll rendelkezésére, hogy év végéig fennakadás nélkül kifizesse a béreket és nyugdíjakat.

Korábban Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank (BNR) vezető közgazdásza azt nyilatkozta, hogy a nyugdíjrendszer második pillérét adminisztráló hét külföldi társaság nagy része, ‘ha nem az összes’, azt fontolgatja, hogy kivonul Romániából a 114-es kormányrendelet által megszabott ‘rendkívül megterhelő’ feltételek miatt.