Ünnepi rendezvényeken emlékezik ma a magyarság az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójára.

A romániai magyarokhoz intézett március 15-ei ünnepi köszöntőjében Viorica Dăncilă miniszterelnök arról biztosította a nemzetiségeket, hogy a román állam továbbra is teljes elköteleződéssel támogatja a nemzeti önazonosság szabad kifejezését, a nyelvi és kulturális értékek, valamint a hagyományok megőrzését. Rámutatott: a román állampolgárok nemzetiségüktől függetlenül mindig bizonyították, hogy tudnak együtt élni és együtt építeni olyan nyílt társadalmat, amely mindenki számára azonos jogokat és esélyeket biztosít.


A nemzeti ünnep alkalmából írt üzenetében Kelemen Hunor RMDSZ elnök hangsúlyozta: “Embert próbáló nehéz időkben szükségünk van kapaszkodókra, támpontokra, amelyek kivezetnek az útvesztőből, eligazítanak, és megmutatják a járható, helyes utat. Ilyenek számunkra az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc értékei is, amelyek kiállták az idők próbáját, és amelyekre hidat lehet építeni… Az elmúlt hetekben újabb támadás indult közösségünk ellen. Az ürügy nemzeti szimbólumaink használata, az anyanyelvhez való ragaszkodásunk volt. De ez csak ürügy, mert a támadás közösségünk méltósága ellen irányult. Ünnepeljünk bárhol a mai napon, határozottan kell üzennünk: ennyi, és ne tovább!” – olvasható Kelemen Hunor szövetségi elnöknek a nemzeti ünnep alkalmából írt üzenetében.


Az RMDSZ március 15-i központi rendezvényét Nagyváradon szervezi. Délután 6 órától Szacsvay Imre szobránál beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök, Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke. Az ünnepség része a koszorúzás, majd a fáklyás felvonulás a Petőfi szoborhoz. Ezt megelőzően, a nap folyamán számos eseményre kerül sor Bihar megyében.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc valamennyi fontos helyszínén, és a forradalmárokhoz köthető helyeken is tartanak ünnepi programokat, így például Medgyesen, Segesváron, Petőfi feltételezett elestének helyén, a 2005-ben újjáépített ispánkúti Petőfi-emlékműnél, a győztes piski csata helyszínén vagy Székelykeresztúron, ahol két éve újra elültették Petőfi körtefáját.