Három feltételt kell teljesíteni a Fidesznek ahhoz, hogy az Európai Néppárt tagja maradhasson – jelentette ki a jobbközép pártcsalád német csúcsjelöltje és európai parlamenti frakcióvezetője, Manfred Weber a Bild című német lapnak adott interjújában.

A politikus szerint a magyar kormánynak azonnal fel kell függesztenie az EU-ellenes reklámkampányait; Orbánnak személyesen bocsánatot kell kérnie a Néppárt többi tagpártjától; garantálnia kell a CEU megmaradását Budapesten, és hagynia, hogy az egyetem újra amerikai diplomákat adjon ki.

A Fidesz esetleges kizárásáról március 20-án dönt az Európai Néppárt. A Politico angol nyelvű portál értesülése szerint a Fidesz máris elkezdte a tárgyalásokat a Nemzet és Szabadság Európája elnevezésű frakcióval. A 2015-ben alakult csoportot jellemzően olyan pártok alkotják, amelyeket radikálisként vagy szélsőjobboldaliként tart nyilván a közvélemény. A Politico előrejelzése szerint a frakció a jelenlegi 37 képviselő helyett 60-at juttat be az EP-be májusban, és a harmadik legnagyobb párt lesz, amennyiben a Fidesz csatlakozik 13 képviselőjével.

Az RMDSZ nem fog a Fidesz Európai Néppártból történő kizárására szavazni, amennyiben erre kerülne sor a párt politikai választmányának március 20-ára tervezett ülésén – közölte kedd este Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Kelemen a román közszolgálati televíziónak adott interjúban jelentette ki, hogy az általa vezetett alakulat nem fog a Fidesz kizárására szavazni.

Kelemen Hunor szerint az Európai Néppártnak nagy veszteség lenne a Fidesz kizárása, a választások után, amikor kialakul a többség. A szövegségi elnök szerint a választási kampányban sok minden elhangzik, különféle hangsúlyokkal, ez hozzátartozik a választási kampányok logikájához. Közölte: reméli, hogy március 20-áig tisztázódnak a dolgok, és nem kerül sor a Fidesz kizárásáról való szavazásra.