Megkezdődött a Húsvét ünnepéig tartó nagyböjti időszak, ami (bizonyára nem véletlenül) egybeesik a természet tavaszi megújulási időszakával. Ilyenkor mi is együtt újulhatunk vele. A természettel együtt történő, tavaszi, testi-lelki megújulást következetesen gyakorolták elődeink, és a régi idők böjti fegyelme meglehetősen szigorú volt. Napjainkban mindenki belátása szerint étkezik a böjtben. Vannak, akik egyáltalán nem esznek állati eredetűt, van, aki csak húst nem eszik, de tejterméket igen, van, aki napokra leosztva szigorú böjtöt tart.

Mai adásunk vendége, a budapesti származású Nagy Eszter Anna, olyan böjtszakértő és dietetikus, aki hisz abban, hogy egyéni étrendjét és életmódját, idővel, mindenki saját maga találja meg és alakítja ki. Ő immár 25 éve foglalkozik böjttel, táplálkozással, életmóddal, és meggyőződése, hogy nincs olyan étrend, illetve diéta, amit egész életen át tartani lehetne, mert az életmód, a különféle élethelyzetek, a betegségek, a lélek jelzései felülírhatnak mindent. Szerinte lényeges dolog, hogy a test a lélek rezdüléseire reagál, és minden formálható, illetve átformálható, mivel az egyik alapja a világnak, a folyamatos változás, formálódás.

Nagy Eszter Anna

Nagy Eszter Anna úgy véli, az arany középút nem egy keskeny vonal. Belefér sok minden, de tudni kell felismerni a test egyéni hangját, meghallani, mit üzen. Ehhez pedig jelen kell lenni önmagunkban, tenni ezért, önmagunkra szentelt idővel is.

Mit jelent a böjt? Honnan ered? Miért fontos? Koplalás vagy tudatos táplálkozás? Valami teljesen más? – a mai félórában kiderül.

Hallgassa meg a műsort!