• Astazi de la ora 15 doi membrii ai Comitetului de Organizare a vizitei papei Francisc vor prezenta la Miercurea Ciuc modalitatea de inregistrare necesar pentru participarea la misa aer liber de Sumuleu Ciuc a papei Francisc.
  • Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJR) a acceptat calea extraordinară de atac a celor doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs. Primul termen de judecată din cadrul procesului de anulare a sentinţei aplicate celor doi bărbaţi de la Tg.Secuiesc va avea loc la 23 aprilie. Decizia este definitivă. În 2018, Beke şi Szőcs au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare. 
  • Guvernul Ungariei va oferi posibilitatea şi liceenilor din Ungaria să participle la excursii cu clasa în teritorii locuite de maghiari, din afara Ungariei, în acest scop executivul alocând suma de 1,89 milioane de euro – a anunţat secretarul de stat responsabil de politicile naţionale, Árpád János Potápi. Apelul cu participarea la program va fi în data de 1 martie. Bugetul complet al programului Fără graniţe! a ajuns la 17,37 milioane de euro.
  • Fundaţia Szekler Monitor din Gheorgheni a dat în judecată Guvernul României, întrucât pe cărţile de identitate româneşti, denumirea ţării apare în primul rând în limba franceză, şi doar apoi în limba română şi engleză, iar inscripţiile cu privire la numele, cetăţenia şi domiciliul titularului sunt trecute în limbile română, franceză şi engleză, una lângă cealaltă – anunţat, miercuri, Zsolt Árus, preşedintele fundaţiei.
  • Sub auspiciile Sezonului România-Franța, în perioada 27 februarie – 8 martie, Institutul Cultural Român Budapesta va participa la cea de-a IX-a ediție a „Zilelor Filmului Francofon”. Maine, la Cinematograful „Toldi” va avea loc o proiecție unică a filmului documentar „Licu, o poveste românească” , premiat în anul 2018 cu trofeul „Golden Dove” la Festivalul Internațional de Film Documentar și de animație DOK Festival din Leipzig, și selectat pentru mai multe festivaluri prestigioase.
  • Teatrul Maghiar de Stat ‘Csiky Gergely’ din Timişoara pune în scenă un text celebru de Luigi Pirandello – ‘Henric al IV-lea’ în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, scenografia Adrianei Grand şi muzica lui Cari Tibor. Spectacolul reprezintă întâlnirea celor doi renumiţi creatori cu trupa timişoreană după o pauză de zece ani. Primele reprezentaţii ale spectacolului ‘Henric al IV-lea’, director de scenă Victor Ioan Frunză, vor avea loc în 2, 3 şi 4 martie.
  • Consiliul Jud. Harghita solicita Guvernului elaborarea unui program de finantare a reabilitarii drumurilor judetene.
  • Reportaj de la al VI-lea festival international al carnatilor de la Frumoasa, jud. Harghita.
  • Interviu cu presedintele Fundatiei Alma Mater din Arad despre planurile pentru anul 2019. Fundatia asigura suportul logistic necesar cazarii si formarii elevilor de la liceul maghiar din Arad.

Bejegyzés navigáció