A legfelsőbb bíróság elutasította a Horváth Anna alkotmányossági óvását, amelyet a volt kolozsvári alpolgármester ügyvédje a múlt szerdai tárgyalási napon fogalmazott meg. A döntés nem végleges, 48 órán belül megfellebbezhető.

A bíróság ugyanakkor elutasította a Román Hírszerző Szolgálat és a korrupcióellenes ügyészség együttműködésének, valamint a hangszakértői jelentés ellentmondásainak tisztázását célzó indítványt is.

A múlt szerdai tárgyalási napon Horváth Anna ügyvédje azzal érvelt az óvás mellett, hogy több ponton sérti az alaptörvényt a hatályos eljárás, amely lehetővé teszi a Román Hírszerző Szolgálat által végzett nemzetbiztonsági lehallgatások „korlátlan felhasználását” olyan büntetőperekben, amelyeknek tárgya nem valamilyen a nemzetbiztonság elleni cselekmény. Másfelől aggályosnak nevezte, hogy a lehallgatási tevékenység során szerzett információkat a SRI megrostálja. Így lényegében a titkosszolgálat dönti el, miből lesz bizonyíték, ami elvileg az ügyész és a nyomozó dolga lenne, ezért az eljárás a hatalmi ágak szétválasztásának elvét sérti – érvelt az ügyvéd.

A legfelsőbb bíróság elutasító döntése 48 órán belül megfellebbezhető.