Megjelent a Hivatalos Közlönyben az a sürgősségi kormányrendelet, amellyel a Viorica Dăncilă vezette kabinet módosította az igazságszolgáltatási törvényeket. Eszerint a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, amennyiben korábban végeztek ügyészi tevékenységet.

Eddig a jogszabályok világosan elválasztották az ügyészi és a bírói pályát. Emellett a vádhatóságok vezetését legfeljebb 45 napig lehet ideiglenes ügyvivőkre bízni. A vezető ügyészi tisztségekre javasolt személyeket nem a Legfelsőbb Bírói Tanács ügyészi részlegének kell véleményeznie, hanem a plenáris ülésének, amelyben bírák és ügyészek egyaránt jelen vannak.

A kormányrendelettel kapcsolatban éles bírálatokat fogalmazott meg az elmúlt két napban az ellenzék és a szakma, valamint kifogásolták, hogy a kormány nem egyeztetett az igazságszolgáltatás szakmai szervezetével.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt képviselőházi frakcióvezetője bejelentette: pártja egyszerű indítványt nyújt be az igazságügyi miniszter ellen.

Az igazságügyi törvények újabb módosításait bírálta az RMDSZ és a bírák szövetsége is. Csoma Botond jogász-képviselő a maszol.ro portálnak elmondta: visszalépést jelent az igazságügyi törvények parlamenti módosításaihoz képest a kormány kedden elfogadott sürgősségi rendelete, mert sérti az ügyészi és a bírói pálya szétválasztásának elvét.

A bírák szövetsége szerint is a kifogásolt intézkedések sértik az ügyészi és a bírói pálya szétválasztásának elvét, és kérik, hogy a kormány vizsgálja felül a sürgősségi rendeletet, „mielőtt annak visszafordíthatatlan következményei lennének”.

Az Európai Bizottság szóvivője, Christian Wigand pedig azt mondta: Brüsszel mély aggodalommal követi a kormány intézkedéseit, amelyek aláássák a jogállamot.