Demeter Ferenc a Kovászna megyei község polgármestere a romániai háziorvosok Facebook csoportjába írt felhívást, amelyet már most több mint 3500-an osztottak meg, többen gratuláltak az elöljárónak, amiért minden eszközzel próbál segíteni a közösségen.

„Kétségbeesetten keresünk háziorvost a szomszédos Málnás község önkormányzatával közösen. Két szoba- konyha- fürdőszobás szolgálati lakást ajánlunk. Mikóújfalunak 1800 lakosa van, a 4 kilométerre fekvő Málnás községnek további 1000. A faluban vannak egészségügyi asszisztensek és gyógyszertár. A vidék szép, borvízforrások vannak, az emberek nyitottak, vendégszeretők. Az önkormányzat mindenben támogatja az orvost”- írta Demeter Ferenc a közösségi oldalon.

A mikóújfalusiak többsége Sepsiszentgyörgyön iratkozott be háziorvoshoz, ám az idős, krónikus betegeknek nehézséget jelent, hogy egy receptért mindig be kell utazzanak a 21 kilométerre levő városba. Mikójfaluban tavaly március óta nincs háziorvos, mivel az addig praktizáló orvos nyugdíjba ment. A Kovászna megyei Egészségbiztosító Pénztár tavaly év végi jelentése szerint 2016-ban még 105 háziorvosi rendelővel volt szerződésük, tavaly már csak 98 háziorvos dolgozott. Jelenleg öt községben, Kézdiszentkereszten, Maksán, Dálnokban, Málnáson és Mikóújfaluban nincs háziorvos, tehát gyakorlatilag összesen közel hétezer személy maradt ellátás nélkül.