Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnése „példátlan” lehetőségeket kínál Nagy-Britannia és Japán kereskedelmi és beruházási kapcsolatainak fejlesztésére. A japán autógyártók közben leállásra készülnek.

A brit kormányfő, aki csütörtök este londoni hivatalában fogadta Abe Sindzó japán miniszterelnököt, a megbeszélések utáni közös sajtóértekezleten elmondta: a brit gazdaságban jelenlévő japán vállalatok 150 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, és a kétoldalú kereskedelem értéke tavaly elérte a 28 milliárd fontot.

Abe Sindzó a Downing Street-i sajtóértekezleten kijelentette: Japán és az egész világ is azt óhajtja, hogy az Egyesült Királyság ne a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból.

A Honda autóipari óriáscég percekkel a két miniszterelnök londoni sajtóértekezlete előtt jelentette be, hogy áprilisban – vagyis a brit EU-tagság március végén esedékes megszűnése után – hat napra leállítja nagy-britanniai üzemének termelését.

A cég angliai üzeméhez hétpercenként érkeznek az alkatrészeket szállító kamionok az uniós beszállítóktól, és a raktárakban mindössze egynapi termeléshez szükséges készlet van. A Honda illetékesei szerint ha a kontinensről érkező részegység-behozatalt vámvizsgálatnak kell alávetni, a beszállítási folyamat ebből eredő minden negyedórányi késedelme 850 ezer font halmozott éves veszteséget okozna a cégnek a tovagyűrűző fennakadások miatt. 

Nemrégiben a Nissan közölte, hogy megítélése szerint súlyos következményei lennének, ha megállapodás híján az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemben hirtelen a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lépne életbe.

 A Toyota nagy-britanniai részlegének vezérigazgatója pedig nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén leállhat a cég angliai termelése.