A csütörtök esti bukaresti ceremónián az Európai Unió vezető tisztségviselői az emberi jogok és a jogállamiság melletti kiállásra, a korrupció elleni harc folytatására, az európai alapértékek védelmére bíztatták Romániát. A házigazdák – pártállástól függetlenül – Románia európai elkötelezettségét hangoztatták, ugyanakkor mintegy a belpolitikai viták visszhangjaként olyan szavak is elhangzottak, mint méltóság, tisztelet, egyenrangúság.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke román nyelven mondott beszédében kifejezte reményét, hogy Románia mindent megtesz Európa érdekeinek és értékeinek védelmében. Arra kérte a románokat, hogy ugyanolyan eltökéltséggel védjék hazájukban és egész Európában a szabadságot, tisztességet, a közélet tisztaságát és a törvényességet, mint ahogyan 1986-ban a Steaua futballklub kapusa a Barcelona elleni döntőn kivédett négy büntetőrúgást, hozzájuttatva a román csapatot az Európa Bajnokok Kupája megszerzéséhez.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke – a korábbi súrlódásokra is utalva – Brüsszel támogatásáról biztosította a román uniós elnökséget, de azt is leszögezte, hogy az Európai Unió nem köthet kompromisszumokat, ami a jogállamiságot, a demokráciát illeti. 

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke azt hangoztatta: Románia már rég kiérdemelte, hogy a schengeni övezet tagja legyen és felszólította ennek akadályozóit, tegyék lehetővé, hogy a célkitűzés a román elnökség idején teljesüljön.