Március 30-áig a parlament elé kerül az új tanügyi törvény tervezete – nyilatkozta hétfő este Ecaterina Andronescu oktatási miniszter.

A tárcavezető azt mondta a Digi 24 televízió műsorában, hogy a jelenleginél kevésbé bonyolult, célkitűzések szempontjából sokkal világosabb jogszabályt szeretnének, amelyet – a tervek szerint – március 30-áig a parlament elé terjesztenek.

Beszélt a miniszter a tizedik osztály végére tervezett országos szintű felmérésről is, amely szerinte a tanulók javát szolgálná. Ennek bevezetését egyrészt az indokolná, hogy a kötelező iskolai oktatás a tizedik osztállyal zárul – mondta Andronescu, hozzátéve, az intézkedés nagy előnye az lenne a tanulók szempontjából, hogy így az érettségire csak két két év – a tizenegyedik és a tizenkettedik osztály – tananyagából kellene készülniük. Az újabb országos szintű felmérés esetleges bevezetéséről még közvitát tartanak – nyomatékosította.

Az osztálypénz kapcsán a tárcavezető hangsúlyozta, annak gyűjtése nem legális, és „azzal, hogy pénzt gyűjtenek, a szülők csak rontják az iskola megítélését”.

„Bár a szülők úgy gondolják, hogy ezzel a gyermeküket támogatják, egyikük sem örül, amikor a zsebébe kell nyúlnia, hogy fizesse be az osztálypénzt. Inkább tanuljunk meg projekteket írni, találjunk más, esetleg európai forrásokat” – fogalmazott a miniszter. Mint mondta, évek óta létezik egy miniszteri rendelet, amely tiltja az osztálypénz gyűjtését. „Lehet, hogy törvénnyel kellene ezt megerősíteni” – tette hozzá Andronescu, hangsúlyozva, a pedagógusoknak tilos beavatkozniuk az osztálypénz gyűjtésébe.