Kritikus a helyzet a Magas-Tátrában, a szlovák és a lengyel oldalon. Van, ahol már csaknem 2 méter hó hullott, közben jeges, északi szél fúj, sok helyen hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

A szlovák hegyi mentőszolgálat az ország északi részére harmadfokú figyelmeztetést adott ki a lavinaveszély miatt. Hasonló a helyzet a Tátra lengyel oldalán is, ahol negyedfokú lavinaveszély van érvényben. Ausztriában, az Alpok északi oldalán is egész hétvégén folytatódik az ítéletidő. Több utat lezártak, vannak megközelíthetetlen települések. Helyenként a legmagasabb, ötös szintre emelték a lavinariasztást, az Ausztriába készülő turistáknak, síelőknek is mindenképpen figyelniük kell.


Lebénította a szokatlanul nagy hó Európa déli részét is. Görögország középső és északi részén a hóval és óránkénti 100 kilométeres széllökésekkel érkező hidegfront áramkimaradásokat és közlekedési fennakadásokat okozott. A görög fővárosban, Athénban, illetve Szalonikiben új szálláshelyeket nyitottak meg több ezer hajléktalan számára. Görögország déli részén a hidegfront heves esőzéseket okozott- a nagy mennyiségű csapadék áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezetett Krétán és a környékbeli szigeteken. A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint az időjárás csak vasárnaptól enyhül majd.

Olaszország középső és déli részén is szokatlanul kemény tél köszöntött be: Molise régióban az újév első napjaiban kétméternyi hó hullott le. A durva havazáshoz ráadásul erős szél is társul.

Bosznia-Hercegovinában is erős havazás bénítja meg a közlekedést. A hólánc kötelező, de a hatóságok inkább arra intenek mindenkit, hogy ha nem muszáj, ne induljon útnak.

A sarkköri hideghullám hétvégén eléri Romániát. A meteorológusok erős lehűlésre és bőséges havazásra figyelmeztetnek a következő napok folyamán. A fagyos, havas időjárás több napig tart, enyhülés csak jövő csütörtöktől várható.