Tőkés László európai parlamenti képviselői minőségében is meglátogatta tegnap a csíkszeredai börtönben Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két volt erdélyi vezetőjét, akiket terrorizmus vádja miatt ítéltek tavaly júliusában öt-öt éves börtönbüntetésre.

Tőkés sajtótájékoztatón számolt be a csíkszeredai börtönben tett látogatásról – tájékoztat a Krónika. Tőkés László bírálta a román államot, amelynek szerinte mindig is szüksége volt magyar politikai foglyokra, hogy megfélemlítse a romániai magyarságot. Az EP-képviselő szerint Bekéék is csak bűnbakok, akik révén a román állam az egész romániai magyarságot akarja megfélemlíteni.

Mint mondta: folytatni kell a két elítélt kiszabadításáért a jogi és a politikai küzdelmet. Úgy vélte, jogi téren elég szűkösek a lehetőségek, ezért fontos, hogy az RMDSZ politikai úton is felvállalja az ügyet, de ki kell használni a pápa Romániába tervezett látogatását, valamint Románia soros EU-elnökségét is, hogy ezt a kérdést minél alaposabban megismertessék a nemzetközi közvéleménnyel és döntéshozókkal.