Klaus Johannis államfő közvitára bocsátotta tegnap az általa kezdeményezett, Tanult Románia elnevezésű, átfogó, hosszú távú oktatási projektet

A kétéves munka eredményeképp összeállított projektet tízezer érintett (pedagógus, szülő és diák) megkérdezésén alapuló, az oktatási rendszer hiányosságait feltáró és a vele szemben támasztott társadalmi követelményeket felmérő konzultáció nyomán dolgozták ki, 60 közintézmény és civil szervezet szakértőinek bevonásával. A reformcsomag a 2018-2030-as időszakra fogalmaz meg oktatási és kutatási célkitűzéseket.

Az elnöki hivatalban rendezett tegnapi eseményen Johannis elnöki mandátuma egyik legfontosabb célkitűzésének nevezte a Tanult Románia projekt kidolgozását, amelyet meghatározónak tart az ország jövőjének megalapozása szempontjából. Johannis szerint tarthatatlan az, hogy az elemi iskolát elvégző romániai diákok 40 százaléka funkcionális analfabéta, és a fiatalok 20 százaléka nem fejezi be kötelező tanulmányait. A rendszerváltás óta eltelt 28 évben 23 tárcavezető váltotta egymást az oktatási minisztérium élén.

A tegnap bemutatott csomagról Johannis három hónapos közvitát akar folytatni a pártok, és a kormányzati intézmények bevonásával, egy össznemzeti konszenzus megteremtése reményében.