A romániai nemzeti kisebbségek alapvető jogait az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat garantálta – jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök tegnap Bukarestben, a parlament díszülésén, amelyet a „Nagy Egyesülés” (Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés) centenáriuma alkalmából tartottak.  

A miniszterelnök idézte a történelmi dokumentum harmadik – az együtt lakó népek számára teljes nemzeti szabadságot előirányzó – pontját. Dăncilă szerint a „ma is érvényes elv” arra a jogra vonatkozik, hogy a kisebbségek használhassák anyanyelvüket az oktatásban, közigazgatásban és igazságszolgáltatásban. Úgy értékelte: a gyulafehérvári elvek teljesülését igazolja az a tény is, hogy a bukaresti parlamentben 18 nemzeti kisebbség képviselői, és az RMDSZ törvényhozói is jelen vannak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében felszólaló Novák Csaba Zoltán, Maros megyei szenátor beszédében azt hangoztatta, hogy párbeszédre, közös jövőképre, a többség és a kisebbség viszonyának rendezésére van szükség Romániában. Kijelentette: az elmúlt száz évben nem valósult meg a Gyulafehérvári Nyilatkozatba foglalt országmodell, továbbra sincs teljes egyenlőség a nemzetiségek között Romániában, ezért a romániai magyarok nem szemlélhetik ugyanúgy a centenáriumot, mint a román többség, hiszen amit a románok a nemzeti törekvések beteljesüléseként élnek meg, arra a magyarok veszteségként emlékeznek. „Románia egy új jövőképet kell megfogalmazzon, és ennek része kell legyen a többség és a kisebbségek viszonyának mindenki számára elfogadható módon történő rendezése is” – mutatott rá az RMDSZ politikusa.

Klaus Johannis államfő ünnepi beszédében azzal vádolta a kormánytöbbséget, hogy eltávolodik a száz éve Gyulafehérváron kijelölt európai szellemiségtől, Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök pedig azon ellenzékieket támadta, akik Románia ellen szavaztak az Európai Parlamentben.

A centenáriumi ünnepségek ma Gyulafehérváron, a kormány ünnepi ülésével folytatódtak, ahol Viorica Dăncilă a kabinet tagjai ‘történelmi privilégiumának’ nevezte, hogy az egyesülés centenáriumán a román kormány miniszterei lehetnek. A román himnusz elhangzása előtt és után néhány fős csoport olyan szavakat skandált a kormány tagjai irányába, mint ‘Lemondani!’, ‘Inkompetensek!’, és ‘Szakadék felé tart az ország!’ Egy másik csoport viszont megtapsolta a kormány tagjait Gyulafehérváron.