A bukaresti táblabíróság (CAB) felfüggesztette a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsainak munkáját, helyt adva a korrupcióval megvádolt szociáldemokrata pártelnök óvásának.

November elején egy alkotmánybírósági döntés arra kötelezte a legfelsőbb bíróság vezető testületét, hogy alakítsa újra a bírói tanácsokat. Liviu Dragnea ügye így egy új összetételű tanácshoz került, de ügyvédei azt állítják, hogy a sorshúzást a legfelsőbb bíróság vezetősége elsiette, meg kellett volna várni az alkotmánybíróság indoklását, mert lehet, hogy csak a tanács elnökét kellett volna lecserélni.

A bukaresti táblabíróság határozata megfellebbezhető, de végrehajtandó, így a jogerős végzésig minden olyan pert felfüggeszt, amelyeket az öttagú bírói tanácsok tárgyalnak.

A pártelnököt első fokon három év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte júniusban a legfelsőbb bíróság háromtagú bírói tanácsa, és elrendelte korábbi felfüggesztett ítélete letöltését is. A fellebbviteli tárgyalás során néhány hónapon belül másodszor válthatják le a bírákat az alkotmánybíróság döntése értelmében.