Antiszemita megnyilvánulásnak nevezte tegnap este Ilan Laufer azt, hogy az államfő elutasította kinevezését a fejlesztési miniszteri posztra. Laufer a Szociáldemokrata Párt Országos Állandó Tanácsának ülését követően azt mondta, hogy Klaus Johannis szabotálja Románia és Izrael viszonyát. Kijelentette: Johannis „Angela Merkel német kancellárnak tett ígéretéhez híven” megakadályozta Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését, amit – az Egyesült Államok példájára hivatkozva – Liviu Dragnea kezdeményezett. Laufer hozzátette: „fontos adalék, hogy Johannis német nemzetiségű és minden szempontból gyanús kapcsolatot ápol a Romániai Németek Demokrata Fórumával, egy náci szervezet örökösével, amelyet törvényen kívül helyezett a második világháború után megkötött párizsi békeszerződés”.

Alexandru Florian, az Elie Wiesel Intézet igazgatója első felindulásában tett politikai jellegű nyilatkozatnak nevezte Ilan Laufer kijelentéseit.

Klaus Johannis államfő ma határozottan elutasította, hogy politikai célokra használjanak fel olyan rendkívül érzékeny témákat, mint az antiszemitizmus. Az Államelnöki Hivatal közleményt adott ki, amely leszögezi, hogy az antiszemitizmus relativizálása veszélyes, mert gyűlöletre és diszkrimináló megnyilvánulásokra uszíthat – írja az Agerpres hírügynökség. Johannis szerint azok, akik ilyen botrányos vádakat fogalmaznak meg, semmiképpen sem kaphatnak közjogi méltóságot a román államban. A közlemény emlékeztet: az utóbbi két évtizedben Románia sokat tett a holokauszt emlékének méltó megőrzése és az antiszemitimus visszaszorítása érdekében. Johannis mandátuma kezdetétől támogatta a holokauszt-múzeum létrehozását és 2017-ben megkapta a rangos Fény a nemzetekre (Light Unto the Nations) kitüntetést, amely az Amerikai Zsidó Tanács legmagasabb szintű elismerése.

„Rendkívül súlyos” kijelentéseket tett az államfőről Ilan Laufer, ezeket tisztázni kell, mert ilyen témákat, mint nácizmus, antiszemitizmus nem lehet elbagatellizálni – jelentette ki ma Asztalos Csaba. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke az Agerpresnek elmondta: a vádak rendkívül súlyosak, elsősorban azért, mert az ország legmagasabb közméltósága ellen irányulnak, a kijelentést fő műsoridőben tették, széles nyilvánosságot kapott. Asztalos hozzátette: az érvényben lévő jogszabályok szerint az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnem indíthat hivatalból eljárást magánszemélyek esetében, ezt csak közösségek esetében tehetik meg, viszont Ilan Laufernek joga van panaszt tenni a tanácsnál.