A távozó miniszterelnök-helyettes, Paul Stănescu egyike volt azoknak, akik szeptemberben – a PSD másik két alelnökével együtt – aláírták a Dragnea lemondását követelő nyílt levelet. Mihai Fifor védelmi miniszter és Gabriela Firea bukaresti főpolgármester megpróbált elébe menni az eseményeknek: mindketten még az elnökségi ülés kezdete előtt bejelentették lemondásukat.

A pártvezetés nem elégedett meg ezzel. A végrehajtó bizottság ugyanakkor feloszlatta az Ilfov megyei szervezetet, és ezzel arra kényszerítette Fireát, hogy a bukaresti elnökség után megváljon a Bukarest-Ilfov térségnek járó országos alelnöki tisztségtől is.

Firea az ülés után közölte: egyszerű tag marad, és végigviszi a 2020-ig tartó polgármesteri mandátumát a főváros élén. Ismételten tagadta, hogy indulni akarna az államelnöki választáson.

Gabriela Firea a Szociáldemokrata Párt legnépszerűbb politikusa, aki szeptember óta következetesen követelte a korrupció vádjával bíróság elé állított Liviu Dragnea lemondását a párt éléről.