Adásunkban beszámolunk az Arad megyei Varsánd 110 éves evangélikus templomának felújításáról, majd Dr. Lackner Pállal, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsosának titkárával, nyugalmazott tábori püspökkel beszélgetünk.

Új tornyot kapott az idén 110 éves varsándi evangélikus templom. A jórészt a magyar kormány támogatásával felújított templomot az évforduló alkalmából november 11-én szentelte meg újból az erdélyi evangélikus egyház püspöke, az ünnepi istentiszteleten pedig hálát adtak az eddigi eredményekért, és fohászt mondtak a munka folytatásáért. A gyülekezeti termet is felújították közösségi összefogással, az Arad megyei szórványtelepülésen élő magyar közösség összetartásának szép példájaként. Pataky Lehel Zsolt összeállítása a november 11-i ünnepségen készült.

Bukarestben került sor november 10-én és 11-én a Romániai Német Evangélikus Egyház kétnapos jubileumi rendezvényére annak alkalmából, hogy száz évvel ezelőtt egyesültek az egykori regáti, bánsági, bukovinai és erdélyi német evangélikus gyülekezetek. A kiállításmegnyitót, kerekasztal-beszélgetést, orgonahangversenyt és könyvbemutatót is magába foglaló Száz éve együtt nevű rendezvénysorozatra nemcsak Bukarestből és Nagyszebenből, hanem Budapestről, Berlinből és Bécsből is érkeztek rangos meghívottak. Köztük volt Dr. Lackner Pál nyugalmazott tábori püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsosának titkára is, aki ez alkalommal járt először a román fővárosban.