Magyarország Mihai Fifor honvédelmi miniszter jelenlétében átvette tegnap az aradi várban a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnokságát. Mihai Ioniţă, a 191-es Radu Golescu Ezredes Gyalogoszászlóalj parancsnoka átadta a parancsnokságot Vadász Péter alezredesnek, a hódmezővásárhelyi Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj parancsnokának.

Ebből az alakalomból megemlékeztek a közös zászlóalj felállításának húsz éves évfordulójáról. ‘A közös zászlóalj nagyon sok közös gyakorlatot tartott az elmúlt húsz esztendőben. A két hadsereg közötti rendkívül jó kapcsolat azt bizonyítja, hogy együtt erősebbek vagyunk’ – nyilatkozta Mihai Fifor védelmi miniszter. A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóaljat 1998. március 20-án hozták létre. A román hadseregnek ez volt az első ilyen jellegű egysége, és ez volt az világon az első zászlóalj szintű közös egység, amelynek 899 tagja van.

A zászlóalj parancsnokságát éves váltásban látják el a két ország képviselői. A zászlóalj romániai székhelye az aradi várban van. (Agerpres)