A kormánytöbbség az alkotmányos rend semmibe vételeként értékelte tegnap, hogy az Európai Bizottság az igazságügyi reform felfüggesztésére és törvényei kijavítására szólította fel Bukarestet, míg az ellenzék azt hangoztatta a Parlamentben, hogy a brüsszeli jelentésben szereplő ajánlások kötelező érvényűek hazánk számára.

A téma indulatos szócsatát váltott ki a szociálliberális kormánytöbbség és jobboldali ellenzék között. Florin Iordache volt igazságügyi miniszter, az igazságügyi reformcsomagot kidolgozó parlamenti különbizottság szociáldemokrata elnöke abszurdumnak nevezte, hogy az EB előírja Romániának, hogy függessze fel a Parlament által elfogadott igazságügyi törvények hatályát, és állítsa le a büntetőjog módosítását. Iordache „aljasnak” minősítette az ellenzék hozzáállását, amely – a Romániát elmarasztaló európai parlamenti határozat elfogadásakor – szerinte saját országa ellen fordult.

Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt vezérszónoka szerint az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetésére figyelmeztető brüsszeli jelentés azt igazolja, hogy Viorica Dăncilă kormányfő egy bűnözői csoport ügyvédeként vezeti az országot, és nevetségessé teszi Romániát Európában.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Dacian Ciolos volt miniszterelnök a Románia uniós elmarasztalásáért felelős szociáldemokrata politikusok lemondását követelte és előrehozott választásokat sürgetett.