Románia készen áll arra, hogy 2019 január elsejétől ellássa az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét és nem tart igényt arra, hogy helyette – a sorban utána következő – Finnország vegye át ezt a feladatot – közölte tegnap a bukaresti külügyminisztérium azokra a sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint Juha Sipila finn miniszterelnök felajánlotta a cserét Bukarestnek.

Minderre azt követően került sor, hogy hétfőn – a bukaresti kormányt nyíltan bíráló – Klaus Johannis államfő úgy vélekedett: a kormány nincs felkészülve az uniós elnökségre. A külügyminisztérium szerint Bukarest felkészülése menetrend szerint halad, ezt az EU-trió – a megelőző, az aktuális és a következő soros elnökségét ellátó államok – keretében zajló párbeszéd is megerősíti.

A külügyi tárca ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a média „érettséget” tanúsítson olyan valóságalapot nélkülöző információk kezelésében, amelyek alááshatják Románia nemzetközi hitelét és befolyását.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök ma újságírói kérdésre a parlamentben elmondta: jobban szerette volna, ha Románia az európai parlamenti választások utáni időszakban tölti be az Európai Tanács elnöki tisztségét. A szövetségi elnök hozzátette: szokatlan időszakról lévén szó, Románia nem követ majd el sok hibát, de természetesen vannak fenntartásai. Az RMDSZ elnöke szerint Románia uniós elnöksége alatt nem születnek jelentős politikai döntések, hiszen választások előtt áll a szövetség, nem beszélve a brit kilépésről, amelyet Kelemen Hunor a legfontosabb eseményként értékelt. A Mihai Răzvan Ungureanu vezette kormány volt az egyedüli, amellyel az RMDSZ meg volt elégedve – mondta a szövetségi elnök, akit arról kérdeztek az újságírók, hogy le kellene-e mondjon a jelenlegi kormány. A politikus megjegyezte: nem az RMDSZ szavazatain múlik egy esetleges bizalmatlansági indítvány sikere. (Agerpres)