• Parlamentul European a votat ieri o rezoluţie care urgentează norme comune la nivelul Uniunii Europene în vederea asigurării şi respectării drepturile minorităţilor naţionale. Noua lege ar trebui să stabilească nivelul minim al drepturilor minorităţilor din cadrul UE, și să includă, de asemenea, nişte valori de bază şi instrumente în baza cărora pot fi luate măsuri împotriva statelor membre care discriminează minorităţile.
  • Pe 12 noiembrie s-au împlinit 140 de ani de la naşterea heraldistului József SEBESTYÉN de Köpeczi, realizatorul stemei Regatului României. Despre activitatea acestuia vorbim cu Dr. SZEKERES Attila István heraldist, grafician heraldist, președintele Asociației de Heraldică și Vexilologie din Transilvania, membru asociat al Academiei Internaționale de Heraldică, membru al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, al Consiliului Științific al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” din Iași, al Societăţii Maghiare de Heraldică şi Genealogie din Ungaria, al Societăţii de Genealogie, Heraldică şi Arhivistică „Paul Gore” din Republica Moldova, Cavaler al Ordinului Meritul Cultural.
  • Fostul episcop al Eparhiei Reformate din Ardeal, PAP Géza a încetat pe neaşteptate din viaţă, ieri, la Cluj-Napoca, la vârsta de 64 de ani, a anunţat eparhia. Între 2000 şi 2012 a fost cel de-al 45-lea episcop al Eparhiei Reformate din Ardeal, iar din 2012 a ocupat funcţia de preşedinte executiv al Sinodului Bisericii Reformate din România.
  • Vom difuza un interviu cu euritmistul Barabássy Somogy Örs (Targu Mures – Vác). Euritmia este o forma de miscare caracterizata prin reprezentarea vizuala (gestuala) a vorbirii sau a muzicii folosind corpul uman ca instrument de redare. In interviu se pomeneste si de a doua latura a euritmiei (cea didactic-pedagogica), precum și de o a treia – cea terapeutica – dimensiune de sine statatoare folosita in tratarea diferitelor deficiente.
  • Consiliul Diasporei şi Conferinţa Permanentă Maghiară se vor reuni în data de 15 noiembrie, la Budapesta. La reuniune se aşteaptă să participe 87 de organizaţii invitate şi 21 de observatori. Pe ordinea de zi se află problemele actuale ale politicii naţionale, inclusiv situaţia din Ucraina Subcarpatică.

Bejegyzés navigáció