Hatalmas többséggel, 473 igen szavazattal 151 ellenében, 40 tartózkodás mellett az Európai Parlament plénuma elfogadta a romániai jogállamiságról szóló határozatot, amelyről október elején vitáztak az európai képviselők.

A határozat felsorolja az igazságügyi és a büntetőjogi törvények legutóbbi módosításait, az augusztus 10-ei erőszakba torkollt tüntetést, a korrupciós bűncselekmények dekriminalizálásának kockázatát, a sajtó- és a gyülekezési szabadság korlátozásait, és felszólítja a kormányt, hogy működjön együtt az Európai Bizottsággal a jelzett problémák megoldása érdekében.

A határozat arra biztatja a kormányt és a parlamentet, hogy ültessék gyakorlatba az Európai Bizottság, az GRECO és a Velencei Bizottság igazságügyi törvényekkel kapcsolatos ajánlásait, illetve felkéri az Európai Bizottságot, hogy egységes kritériumrendszerre alapozva készítsen éves jelentéseket valamennyi tagállam korrupcióellenes fellépéseiről.

Az Európai Bizottság várhatóan szintén kedden hozza nyilvánosságra a román igazságügy helyzetéről szóló jelentését az Együttműködési és Ellenőrzési mechanizmus (CVM) keretében.