• Ziarişti ai organelor media din Bazinul Carpatic, inclusiv din Voivodina, Serbia au disctuat despre libertatea presei din zilele noastre cu ocazia Sesiunii anuale a Convenţiei Organizaţiilor Ziariştilor Maghiari din Bazinul Carpatic, desfăşurat la sfârşitul săptămânii la Sfântu Gheorghe. La reuniune a participat şi Katalin Szili, consilierul pentru problemele maghiarilor de dincolo de granţie a premierului ungar, cea care a fost printre iniţiatorii înfiinţării Convenţiei acum mai bine de un deceniu.
  • Comisiile de cultură ale Parlamentului îi vor audia astăzi, pe candidaţii pentru CNA. UDMR a propus-o pe BORSOS Orsolya Eva.
  • În mai multe localităţi din judeţele Harghita şi Covasna s-au aprins ieri seară focuri de veghe în vederea reamintirii dorinţei de autonomie a localităţilor. Manifestarea anuală este organizată de către Consiliul Naţional Secuiesc. ȘTIRE
  • În judeţul Harghita sunt din ce în ce mai mulţi profesori, învăţători pensionari, care asigură predarea la clase din cauza lipsei de personal. În ultimii trei ani aproape s-a dublat numărul pedagogilor care au împlinit vârsta de 65 de ani.
  • Ieri după-amiază a fost predată grădiniţa maghiară din Aiudul de Sus (jud. Alba) renovată cu peste 92 de mii de euro, prin intermediul programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic ai Guvernului Ungariei. Grădiniţa oferă și programe de tip after-school pentru copii din căsnicii mixte, care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ în limba română. Aiudul de Sus are o populaţie de aproape 2000 de persoane, dintre care 365 sunt maghiari reformaţi. La grădiniţa din Aiudul de Sus sunt înscrişi momentan 18 copii, dar există speranţe că, odată cu reînnoirea clădirii şi crearea unor condiţii excelente, să crească interesul faţă de instituţia de învăţământ.

Bejegyzés navigáció