Izrael mára virradóra légicsapást hajtott végre palesztin szélsőségesek ellen a Gázai övezetben, ahonnan korábban rakétákkal lőtték a zsidó állam területét.

Úgy tudni, Rafah térségében lévő célpontokat bombáztak – tájékoztat az MTI. Az izraeli hadsereg szerint tegnap16 rakétát indítottak a radikális iszlamista Hamász uralta palesztin övezetből. Az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszernek értesülések szerint nyolcat ezek közül sikerült lelőnie. A rakétatámadás esetleges áldozatairól és károkról egyelőre nem tudni. A palesztin fegyveres szervezetek, köztük a Hamász is a rakétatámadást követően kiadott közös nyilatkozatban jelentették be a háborúra való általános készültséget. A gázai palesztinok az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek péntekenként, és azért, hogy kapják vissza Izraeltől azokat a területeket, ahonnan el kellett menekülniük az 1948-ban megalakult új államból.

Az izraeli média tegnap azt jelentette, hogy egyezségre jutott Izrael és a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet arról, hogy utóbbi megfékezi az erőszakot a határ mentén hónapok óta zajló tüntetéseken, cserébe az övezet gazdasági könnyítéseket kap. A tegnapi tüntetés a megállapodás ellenére erőszakossá vált, a rakétatámadás, illetve az izraeli válaszcsapás pedig tovább fokozza a feszültségeket a konfliktus szereplői között.