A román ortodox egyház zsinata azt javasolta a konstantinápolyi patriarchátusnak és az orosz ortodox egyháznak, hogy közösen jussanak megállapodásra az ukrán ortodox egyház státusát illetően.

A zsinat megerősítette azt a májusban megfogalmazott álláspontját, miszerint a hit egységének megőrzésével folytassák a tárgyalásokat és jussanak közös megoldásra az ukrán ortodox egyház státusát illetően. Egyes hírportálok azt emelték ki, hogy a román ortodox egyház egyelőre nem ismerte el az ukrán ortodox egyház önállóságát, mások szerint viszont a döntés gyakorlatilag az ukrán egyház autokefáliájának (önállóságának) az elutasítását jelenti. Ukrajna politikai vezetése az ország 1991-ben történt függetlenné válását követően több kísérletet tett a moszkvai patriarchátustól független, nemzeti egyház létrehozására. Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult I. Bartolomaioszhoz azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az „egységes” ukrajnai egyház megalapításáról.

A konstantinápolyi ökumenikus patriarchátus szinódusa elismerte az ukrán ortodox egyház autokefáliáját, mire az orosz ortodox egyház bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatait a konstantinápolyi patriarchátussal. A moszkvai patriarchátus ugyanis saját kánoni területének tekinti Ukrajnát.