Brit ellenzéki pártok vezetői azt kérték az Európai Uniótól, hogy kezdje meg a felkészülést egy újabb nagy-britanniai EU-népszavazásra. A brit EU-tagság megszűnését élesen ellenző Liberális Demokraták, a Skót Nemzeti Párt, a Zöldek és a walesi nacionalista párt parlamenti frakcióinak vezetői tegnap tettek látogatást Brüsszelben Michel Barnier-nél, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójánál.

A megbeszélés után, késő éjjel Londonban kiadott közös nyilatkozatukban közölték: tudatták Barnier-val, hogy a brit parlamentben többpárti ellenállás bontakozik ki a kormányzó Konzervatív Párt „pusztító” Brexit-politikájával szemben, és nincs parlamenti többsége a jelenlegi Brexit-irányvonalnak.

Új népszavazást követelt a minap Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök mellett Sir Nick Clegg egykori liberális demokrata és Lord Michael Heseltine volt konzervatív párti miniszterelnök-helyettes is több európai napilapban és a The Guardian című baloldali brit újságban megjelent közös cikkében. A három egykori vezető politikus úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi konzervatív párti brit kormány képtelen felfogni a Brexit várható gazdasági árát.

A brit kormány azonban mereven elzárkózik bármiféle újabb népszavazás lehetőségétől.